Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

Cvičení s náčiním - jak v soutěžích jednotlivkyň, tak i ve společné skladbě - je typické pro moderní gymnastiku. Speciální technika jednotlivých druhů náčiní je závislá především na tvaru, velikosti, váze a materiálu náčiní. Vytváří velmi různý charakter cvičebních druhů. Vyžaduje lehkost a přesnost provedení, jasnou kresbu v prostoru a dodržení stanovených rovin a směrů. Základním předpokladem správné techniky cvičení s náčiním je požadavek stálého pohybu s náčiním. Ani na chvíli nesmí být náčiní drženo ve statické poloze nebo neseno.

Švihadlo

Cvičení se švihadlem v moderní gymnastice patří mezi cvičení s náčiním na první místo. Nejen proto, že je levné a lehce dostupné náčiní, ale hlavně pro vydatné fyziologické účinky. Působí především na svalstvo nohou, a zlepšuje pružnost nohou v kotnících. Dále zdokonaluje kloubní pohyblivost paží, nejvíce zápěstí. Zlepšuje funkci vnitřních orgánů, prohlubuje dýchání.. Cvičení se švihadly je důležité pro výcvik koordinace pohybů, učí smyslu pro rytmus.

Materiál: konopí nebo syntetický materiál

Délka: libovolná, podle výšky gymnastky

Tvar: konec s uzly nebo bez nich, bez dřevěných držadel

Obruč

Pohyby s obručí jsou převážně dynamického charakteru, zdokonalují nervosvalovou koordinaci a přispívají velkou měrou k postřehu, obratnosti a hbitosti cvičenek. Zvyšují též pohybový rozsah tím, že se provádějí do nejvzdálenějších poloh a jsou tedy účinným a vydatným cvičením.

Materiál: syntetický materiál

Průměr: 800 - 900 mm uvnitř, 160 - 180 mm pro závodnice menší než 140 cm výšky

Váha: minimálně 300 gramů

Míč

Míč je náčiní, které v moderní gymnastice má velmi obtížnou techniku. Jeho kulatý tvar a váha vyžaduje speciální techniku.Pohyb míčem musí být v dokonalé souhřew s pohybem celého těla.

Materál: kaučuk nebo měkký syntetický materiál, antistatický

Průměr: 180 - 200 mm, 160 - 180 mm pro závodnice menší než 140 cm

Váha: minimálně 400 gramů

Kužele

Kužel není v moderní gymnastice oblíben jako jiné náčiní, ale patří ke klasickým druhům náčiní. Kužele patří k nejtěžším technickým náčiním.

Materiál: syntetický materiál

Délka: 400 - 500 mm

Váha: minimálně 150 gramů každý kužel

Stuha

Stuha vyžaduje při správném technickém provedení dokonalou souhru pohybu celého těla s pohybem stuhy. Kresba stuhy v prostoru je vlastně výslednicí celostního pohybu, dobré nervosvalové koordinace a střídání velkých pohybů s rychlými pohyby malého rozsahu.

a) tyčka

Materiál: dřevo, bambus nebo jiný syntetický materiál

Průměr: max. 10 mm v nejsilnějším místě

Délka: 500 - 600 mm

Tvar: válcovitý nebo konický, držadlo může být ovinuto tenkým neklouzavým materiálem v délce max. 100 mm

b)

Materiál: satén nebo podobný materiál

Šířka: 40 - 60 mm

Délka: délka stuhy v jednom kuse 7m. Konec, kterým je stuha připojena k tyčce, je přeložen a zdvojen v délce jednoho metru. Stuha má tedy celkem délku minimálně 6m

Váha: minimálně 35 dramů bez tyčky

c) fixace, upevnění

Materiál: otáčivá karabinka

 

Portrét

Kontakt

Gymnastický a taneční klub Kyjov, z.s.

sídlo spolku:
Kollárova 224/6
697 01 Kyjov

datová schránka: e9t4cm9

tréninky:
tělocvična ZŠ J.A.Komenského, Újezd Kyjov
sportovní hala Sobůlky

tel: 776246330 předsedkyně klubu

gytakyjov@seznam.cz

© 2024 eStránky.cz | Tvorba webových stránek